De 2 P:en - Paella och Pavlova

Hej!!

Efter lite letande bland gamla anteckningar och receptböcker har jag lyckats lokalisera några av alla de rätter jag bjudit på genom åren.. Detta bjöd jag på den 26 februari 2007, alltså för nästan 2 år sen.. Herre vad tiden går..

Håll till godo, fler är på G!!
/Jenny Gunnersun

Paella 4-6 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
1 pkt saffran
2 ½ dl avoriris
3 msk konc. Kycklingfond
5-6 dl vatten
500 g stora räkor (med skal)
1 paprika
3 tomater
1 grillad kyckling
1 brk musslor
2-3 msk kryddat smör chili lime
½ dl grovt hackad persilja


Gör så här:

  1. Skala och hacka vitlöken. Fräs i smöret i en panna. Rör i saffran och ris. Häll på vatten och fond. Låt riset koka på svag värme under lock i ca 20 minuter.
  2. Skala räkorna, kärna ur och tärna paprikan, skär tomat o kyckling i bitar. Låt musslorna rinna av.
  3. Rör ner kryddsmöret i klickar i riset och ev mer vatten.
  4. Lägg ner kyckling, skaldjur och grönsaker. Lägg på locket och låt bli varmt. Strö över persilja precis innan servering.


Till detta serverade jag en grönsallad och bröd.



Pavlova 6-8 port

4 äggvitor
½ krm salt
2 ½ dl socker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vinäger
fyllning: 2 dl lättvispad grädde, 5 dl bär (efter säsong och tycke och smak).


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa äggvitorna och salt till hårt skum. Tillsätt sockret i små portioner under vispning. Vispa tills smeten är hård och glansig, ca 10 minuter, me elvisp. Sänk hastigheten och vispa i maizena, vaniljsocker och vinäger.
  3. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Håll smeten på pappret och bred ut den i cirkeln, utan att bearbeta den för mycket. Gör en liten fördjupning i mitten för fyllning.
  4. Sätt i kakan i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 125 grader direkt. Grädda i 1 ½ timme. Stäng av ugnen helt men låt marängen stå kvar till ugnen svalnat helt. 
  5. Servering: antingen fyller du fördjupningen med den vispade grädden och bär eller bara bär och med grädden bredvid.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0