Kycklingpanna och Kladdkaka deluxe

Gunillas kycklingpanna 6 port

1 kg kyckling
5 dl grädde
3rågade tsk mango chutney
1.5 tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör så här:

  1. Bryn kycklingen och skär i skivor.
  2. Vispa grädden. Smaksätt med mango chutney, sambal, vitlök samt salt och peppar.
  3. Lägg kycklingen i en ugnssäker form o klicka över grädden. (jag har även använt mig av skivade färska champinjoner för att förgylla lite extra)
  4. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter


Till detta serverade jag ugnsbakade potatishalvor och grönsallad.


Kladdkaka deluxe


Världens snabbaste och godaste kladdkaka om man vill lyxa till det lite extra när de objudna gästerna ringer på dörren.. Man vill ju briljera även då ;)

Valfritt kladdkakerecept.
Rör samman 250 g mascarpone med 3 msk florsocker och finrivet skal från 2 lime. Bred toppingen på kladdkakan.  KLART!!

Den varma smörgåstårtan..

Ankis varma smörgåstårta 6-8 port


10 skivor tunnbröd
1 dl hackad persilja
300 g skinka
500 g rivost
2 små brukar svamp
2 vitlöksklyftor
3 tomater
1-1 ½ purjolök
peppar
dragon
smör


Gör så här:

  1. Fräs svamp, persilja och vitlök.
  2. Strimla skinka och purjolök
  3. Riv osten och skiva tomaterna.
  4. Smöra tunnbröden på ena sidan och börja med att lägga första brödet på plåten med smöret ner. Varva sedan fyllningarna. Riven ost mellan samtliga lager.  2 lager av varje fyllning.
  5. Avsluta med krddor, tomater och riven ost på det allra översta lagret.
  6. Grädda ugnen på 225 grader i ca 15 min, osten ska få fin färg..

Gunnersun


De 2 P:en - Paella och Pavlova

Hej!!

Efter lite letande bland gamla anteckningar och receptböcker har jag lyckats lokalisera några av alla de rätter jag bjudit på genom åren.. Detta bjöd jag på den 26 februari 2007, alltså för nästan 2 år sen.. Herre vad tiden går..

Håll till godo, fler är på G!!
/Jenny Gunnersun

Paella 4-6 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
1 pkt saffran
2 ½ dl avoriris
3 msk konc. Kycklingfond
5-6 dl vatten
500 g stora räkor (med skal)
1 paprika
3 tomater
1 grillad kyckling
1 brk musslor
2-3 msk kryddat smör chili lime
½ dl grovt hackad persilja


Gör så här:

  1. Skala och hacka vitlöken. Fräs i smöret i en panna. Rör i saffran och ris. Häll på vatten och fond. Låt riset koka på svag värme under lock i ca 20 minuter.
  2. Skala räkorna, kärna ur och tärna paprikan, skär tomat o kyckling i bitar. Låt musslorna rinna av.
  3. Rör ner kryddsmöret i klickar i riset och ev mer vatten.
  4. Lägg ner kyckling, skaldjur och grönsaker. Lägg på locket och låt bli varmt. Strö över persilja precis innan servering.


Till detta serverade jag en grönsallad och bröd.



Pavlova 6-8 port

4 äggvitor
½ krm salt
2 ½ dl socker
1 msk maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vinäger
fyllning: 2 dl lättvispad grädde, 5 dl bär (efter säsong och tycke och smak).


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa äggvitorna och salt till hårt skum. Tillsätt sockret i små portioner under vispning. Vispa tills smeten är hård och glansig, ca 10 minuter, me elvisp. Sänk hastigheten och vispa i maizena, vaniljsocker och vinäger.
  3. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Håll smeten på pappret och bred ut den i cirkeln, utan att bearbeta den för mycket. Gör en liten fördjupning i mitten för fyllning.
  4. Sätt i kakan i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 125 grader direkt. Grädda i 1 ½ timme. Stäng av ugnen helt men låt marängen stå kvar till ugnen svalnat helt. 
  5. Servering: antingen fyller du fördjupningen med den vispade grädden och bär eller bara bär och med grädden bredvid.

Grekisk pyttipanna november 2006 (?)

                   


En supergod pyttipanna som inte är som en sån där vanlig pytt, utan lite lyxigare. Jag anger inga proportioner utan det är lika bra att höfta hur mycket man vill ha beroende på hur många man ska laga till....

Det här behöver du:

Kycklingfilé
Potatis
Paprika, röd, grön, gul
Lök
Zuccini
Fetaost i bit
Tomater
Olivolja
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Strimla kycklingfilén och bryn den i en stekpanna (salta och peppra den efter behag). Skala potatis och tärna eller gör klyftor. Lägg i en plåt med lite högre kant och salta och ringla över olivolja eller annan olja. Sätt in i ugnen. Skär paprika, lök , tomater och zuccini och tärna osten. När potatisen är "nästan" klara, ta ut och blanda med grönsakerna, toppa med osten och lägg kyckling överst. In i ugnen en stund till så att allt blir varmt. Vill du att grönsakerna ska vara mer "mosiga och stekta" så lägg in dem tidigare och OBS! ha koll så att inte kycklingen är inne för länge för då blir den torr.

Servera med sallad och tzatsiki. (skriver inte recept på den för jag gissar på att alla vet hur man gör det.)

Typ som på bilden fast jag har lånat den från nätet....

// Åsa

Vad sägs om en tur till Sveriges framsida??

Hej mina kära vänner!

Har tänkt på detta ett tag men nu är det dags att sätta bollen i rullning. Skulle nämligen gärna vilja ha ett vinlotteri, dricka vin(man kan få ngt annat Jenny *ler* ) och träffa mina underbara vänner inom snar framtid. Därför vill jag nu bjuda in er att spendera en helg i västkustens stolthet Göteborg.
Eftersom min kära sambo är på hemmaplan (Kalmar) i 9 veckor nu så har jag en massa sovplatser tillgodo och hoppas därför på att ni ville komma hit. Jag kommer vara i Kalmar helgen 13-15 feb annars är jag ensam och hemma alla helger t.o.m 13 mars. Ni kan väl i vanlig ordning prata ihop er och återkomma till mig om ni tycker detta låter som en bra idé...hoppas hoppas.

Många kramar från mig

Nattis

Ps. skickar med SJ hemsida för säkerhetsskull www.sj.se Ds. 

   

Från Cissi

Hej tjejer!
Nu gör jag debut i "bloggvärlden" :) Vilken toppen idé...  Bra initiativ Åsa!
Hoppas alla haft en bra helg!

Kramar /Cissi



Kladdkaka Vinlotteri 2004

En sak vi frisörer gillar starkt är att fika... & detta är en favorit på mitt jobb, där vi alltid har fredagsfika.... hmm & måndagsfika,tisdagsfika, ons.... ja, ni fattar...


150g margarin
75g mörk blockchoklad
3dl strösocker
1dl kakao
2tsk vaniljsocker

2 ägg
2dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj & bröa en rund form med löstagbar botten (ca 20cm i diameter)
Smält smör & choklad i en kastrull på svag värme.
Tag från plattan & häll i en bunke.
Rör i socker, kakao & vaniljsocker.
Rör ner ett ägg i taget & sist mjölet.
Bred ut i formen & grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Den ska vara lös i mitten & låt kallna i formen.
Bakas med fördel en dag innnan den ska ätas..

Serveras med vispad grädde & skivade jordgubbar (om säsongen är inne) 
Strö gärna lite florsocker över kakan innan servering..

Mums mums!      / Jenny k


Kasslergryta från vinlotteri 2004

Detta behövs till 6 port....

Ca 500g kassler
2 1/2 tsk curry
margarin till stekning
3dl finhackad purjolök
1/2- 1 röd paprika (hackad)
2 pressade vitlöksklyftor
2msk tomatpure
2 1/2 dl grönsaksbuljong (brukar ta den mängden vatten & en halv buljongtärning)
3msk vetemjöl
2dl creme fraiche
2dl matl.grädde

Gör såhär:

Skär kasslern i bitar & fräs en stund i margarinet med curryn.
Tillsätt grönsaker, vitlök, tomatpure & buljong.
Strö över mjölet, blanda & låt allt puttra en stund.
Späd med creme fraiche & grädde... koka upp & smaka av.

Servera med jasminris & en god sallad till.


Detta är en lättlagad & väldigt god gryta som d bara inte går att misslyckas med.. D är inte ofta man bara kan följa ett recept på pricken & d blir gott på en gång. Men här funkar det.
 Rekomenderar den varmt...
Hoppas ni gillar den lika mycket som jag...   

                    Kramar   /  Jenny k


Limekyckling och Pannacotta från lotteriet 15/1 2009

Årets första vinlotteri gick av stapeln den 15 januari hemma hos mig (Maria). Det var så klart kul att se alla igen efter jul och nyår och lika trevligt som vanligt att äta gott och snacka en massa! Här kommer recepten på det jag bjöd på:

Limekyckling
4 port.

4 kycklingfiléer
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 lime
1 dl vatten2 dl creme fraiche
1/2 hönsbuljong
1 tsk soja
1 msk honung

Stek kycklingen i smör i en stekpanna, ca 5 min per sida. Salta och peppra under tiden. Tvätta limen noga i ljummet vatten. Skala den med potatisskalare utan att få med det vita. Skär skalen i tunna strimlor. Dela limen och pressa ur saften. Läg över kycklingfiléerna i en traktörpanna. Häll över saft och skal från limen. Vispa ihop vatten, creme fraiche, smulad buljongtärning, soja och honung. Häll blandningen i pannan. Låt koka på svag värme några minuter. Servera med pasta eller ris, grönsaker och bröd. (Jag delade filéerna i lite mindre bitar innan jag la över dem i traktörpannan för att vara sker på att kycklingen blev genomstekt).

Pannacotta med vit choklad
4-6 portiner

5 dl grädde
1 tsk vaniljsocker (för en lyxigare variant; använd vaniljstång)
100 gram vit choklad
3 geletinblad

Skär chokladen i minder bitar. Lägg geletinbladen i blöt i iskallt vatten. Koka upp grädden och vaniljsocker. Lägg i chokladen och låt en smälta under omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg i dessa i grädd- och chokladblandningen. Rör till geletinbladen har löst upp sig. Häll upp i portinsskålar och låt stelna i kylen i minsr 2-3 timmar. Garner med blåbär eller hallon, jag använde även björnbär.

Presentation av gänget

En liten presentation av vilka vi är kanske är på sin plats? Vi är alltså  8 7 tjejer som träffats sen 2004, en gång i månaden för att lotta vin och käka gott. Några har tillkommit under åren och några har också försvunnit ur gänget på grund av flytt. Jag får väl börja med att presentera mig själv eftersom det är jag som skriver...

Åsa - har varit med sen start och vinner nästan vin varje gång, vilket börjar bli lite pinsamt nu. Dricker helst vitt vin, men även röda går bra om det är till mat. Ganska nyligen inflyttad i hus och börjar vänja sig vid det nu. Jobbar som reklamationsansvarig och agent hos en av Sveriges största teveprogramsleverantörer.

Jenny G - lotteritets organisatör och intiativtagare. Det är Jenny som sköter loggboken där vi skriver vad som bjudits på, vem som vunnit samt statisik över vem som vunnit flest. Jenny vann högsta vinsten förra lotteriet och det var verkligen på tiden ;) Jenny jobbar som förskolelärare. Tränar flitigt på friskis och gillar att partaja.

Jenny K - var med i själva vinlottandet ett tag, men gav upp. Vin är inte Jennys favvisdricka. Dock är hon med på middagarna! Jobbar som frisör och har alltid koll på det senaste. Är relativt nybliven sambo med en målare som fixar det mesta i måleri. Eftersom Jenny inte är med i själva lottandet är det hon som drar lotterna varje gång och henne man ska klaga på om man inte vinner ;)

Camilla - lotteriets första mamma. Fick en son våren -06. Har nu börjat plugga med allt vad det innebär. Camilla gillar snabba promenader med barnvagnen och att renovera hus och göra om. Har ständigt nya projekt på gång till sambons förtvivlan ;)

Maria - lotteriets senaste tillskott. En mycket glad och trevlig tjej som vi andra lärde känna genom Natalie (presentation kommer). Maria bor med sambo och hund, en staffordshire bullterrier (rätta mig om jag har fel) som inte alls är farlig ;) utan världens snällaste. Maria jobbar på Eniro.

Cissi - lottriets blivande mamma. Snart kommer det en liten bäbis. Cissi är nygift och har precis renoverat ett stort hus på landet samt blivit bondmora. Cissi jobbar som sjuksköterska. Cissi är också en flitig vinnare av vin och brukar ha tur i spel och lotteri. Det var hos Cissi allt startade i september 04.

Annika - ska snart ge sig ut på sitt livs resa till Afrika tillsammans med sin sambo. Annika jobbar på Apoteket. Bor i en supermysig lägenhet med en tapet i vardagsrummet som är to die for ;) och en soffa som vissa av oss skulle vilja köpa när som helst. Är den till salu?

Natalie - har för tillfället ett uppehåll från lotteriet då sambon bestämde sig för att börja plugga på andra sidan Sverige så nu bor Natalie i Göteborg. Vi saknar henne varje träff och hoppas att hon snart är tillbaka i stan. Har precis fått nytt jobb och lägenhet i Götet och vi andra hoppas på att snart få komma och hälsa på.

Okej det var alla. (om nån känner för att ta bort eller lägga till nått så gör gärna det). Eventuellt kommer det i framtiden att dyka upp lite bilder på oss åxå.

Lövbiffsgratäng och limepaj från lotteriet oktober 2008

Dax för ett inlägg tycker jag!! Eftersom vi pratat så om recept och att vi vill ha dem lätt-tillgängliga så tänkte jag lägga ut ett recept på det jag bjöd på sist jag hade lotteriet. Då bjöd jag på lövbiffsgratäng. Till kaffet hade jag gjort en limepaj. Håll till godo med recepten:

Lövbiffsgratäng (4 pers)

350 g lövbiff (eller mer faktiskt brukar jag ha....)
2 msk soya
1 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
1 purjolök
100 g färska champinjoner
1 röd paprika
1 pkt matlagningsgrädde
1 msk mjöl
150 g krämig ädelost
1 tsk timjan

Börja med att strimla lövbiffen. Marinera den sedan minst 15 minuter (ju längre desto bättre) i soyan och kalfonden, salt och peppar efter smak. Strimla purjo, champinjoner och paprika och fräs i stekpanna tillsammans med pressad vitlök. Koka ihop en sås på matlagningsgrädde, mjöl, timjan och ädelosten som med fördel smulas ner i såsen. Låt koka upp och sedan koka ihop i ca 3 min. Lägg grönsaksröran i botten av en gratängform, häll över såsen och toppa sist med den marinerade lövbiffen. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter eller tills lövbiffen ser färdig ut. Servera med pasta eller ris och en sallad.

Och recept nummer 2, limepajen:

Recept på världens godaste (och enklaste) Limepaj:

10 digestivekex
75 g smör
2 lime
1.5 dl socker
3 ägg
1 pkt philadelphiaost

Sätt ugnen på 200 grader. Mosa kexen i en matberedare och smält smöret. Blanda i smöret i kexblandningen och tryck ut i en form. Förgrädda "pajskalet" i 5 minuter i ugnen. Vispa ägg och socker pösigt. Riv skal och pressa saft ur limen. Vispa i limen och osten i äggsmeten och häll i pajskalet. Grädda i ugnen i ca 40 minuter. OBS! Jag har en varmluftsugn och där går det mycket fortare, så håll koll på pajen hela tiden. Dekorera med lite florsocker och limehalvor. Servera med grädde eller vaniljglass.


(okej, jag erkänner, jag har inte suttit och skrivit ner allt. Jag har tidigare publicerat recepten i min egen blogg. Men jag tänkte att vi måste komma igång med bloggen så jag fixar lite inlägg)


// Åsa

Välkomna!!

Vi är ett gäng tjejer, 7 stycken faktiskt, som träffas en gång i månaden för middag och vinlotteri. På den här bloggen kommer vi skriva om lite allt möjligt och vi kommer även att lägga ut recept på sånt som vi lagar på våra middagar. Det är inte heller helt omöjligt att ett och annat vintips kommer att dyka upp här ;-)

// Åsa

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0